Millet İttifakı 'Ortak Politikalar Mutabakat Metni'ni açıkladı | DIŞ POLİTİKA, SAVUNMA, GÜVENLİK ve GÖÇ POLİTİKALARI
  • geçen yıl
Son toplantısında 'Millet İttifakı' adını alan Altılı Masa, iktidara gelmeleri halinde uygulayacakları politikaların detaylarını içeren 'Ortak Politikalar Mutabakat Metni'ni açıkladı.

DIŞ POLİTİKA, SAVUNMA, GÜVENLİK ve GÖÇ POLİTİKALARI

- Göçmenlere vatandaşlık verilmesiyle ilgili geçmiş işlemler kapsamlı incelemeye alınarak, yanlış beyan/bilgi/belge verdiği tespit edilenlerin vatandaşlıkları iptal edilecek, idari kusur tespiti durumunda ilgililer hakkında gerekli idari ve yasal işlemler yapılacak.

- Suriye halkının acılarına son vermek ve BM kararları çerçevesinde kalıcı barışı tesis etmek üzere, eden bütün ilgili taraflarla ve Şam yönetimiyle yoğun bir temas ve diyalog çabası başlatılacak.

- Suriye’de barışın sağlanması, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması ve mültecilerin geri dönüşüne yönelik olarak 2254 sayılı karar başta olmak üzere BM siyasi çözüm çabaları desteklenecek.

- Millî Savunma Bakanlığı teşkilat yapısını gözden geçirilerek, Kuvvet Komutanlıklar tekrar Genel Kurmay Başkanlığı’na bağlanacak.

- Yabancı Terörist Savaşçılar, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı, siber suçlar ve göç hareketliliği konularında ilgili kurumlarla eşgüdüm içinde hem bölge ülkeleriyle hem de diğer devletler ve uluslararası kurumlarla işbirliği artırılacak.

- Göç İdaresi Başkanlığı başta olmak üzere sığınmacılarla ilgili kurumlar yeniden yapılandırılarak, yönetim ve personel altyapıları güçlendirilecek.

- Türkiye ile AB arasındaki 2014 Geri Kabul Anlaşması ile 18 Mart 2016 Mutabakatı gözden geçirilecek.

- Düzensiz göçün kaynağı olan ülkelerle Geri Kabul Anlaşmaları yapılacak.

- Türkiye’ye bir “tampon ülke” muamelesi yapılmasına izin verilmeyecek.

- Sığınmacıların biyometrik kayıtlarını alınacak ve çipli kimlik kartlarına işlenmesi sağlanacak.

- Dış politikada iç siyasi hesaplara ve ideolojik yaklaşımlara dayalı uygulamalara son verilecek.

- Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefleniyor.

- Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi olmak ve Anayasanın gereği olarak, AİHS’ne ve Konsey’in diğer hukuki belgelerine uyum sağlanacak, AİHM kararları uygulanacak.

- Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunların çözümüne yönelik adımlar kararlılıkla sürdürülecek.
Önerilen