Şırnak’ta ‘Nükleer Tıp Polikliniği' ile kalp krizi ölümleri azaldı

  • geçen yıl
ŞIRNAK Devlet Hastanesi’ne yaklaşık 6 ay önce kurulan Nükleer Tıp Polikliniği’nde hastalık tanısı, tedavinin yönlendirilmesi ve takibiyle, hastaların çevre illere olan bağımlılığı azalırken, kalp krizi ölümlerinde erken teşhis ve tedavilerle azalma yaşandı. Nükleer Tıp Uzmanı Dr. Seçkin Bilgiç, “Normalde bu hastalar şehir dışına gitmekte olup 2-3 ay gibi süreleri beklemekte ve bu bekleme sürelerinde ne yazık ki kalp krizi geçirerek acillere başvurmakta. Yapmış olduğumuz bu işlem sayesinde, bölgede kalp krizi geçiren insanların sayısının azalma eğiliminde olduğunu gördük” dedi.

Şırnak Devlet Hastanesi’ne yaklaşık 6 ay önce kurulan Nükleer Tıp Polikliniği’nde Gamma kamera cihazı ile kalp, tiroid ve böbrek gibi organların çalışma durumunu, anatomisini, fizyolojisini ve patolojisini göstermek için görüntüleme yapılarak hastalık tanısı, tedavinin yönlendirilmesi ve hasta takibi yapılıyor. Poliklinikte ayrıca tiroid sintigrafi, kalp sintigrafi, böbrek sintigrafi ve tüm vücut kemik sintigrafi çekimleri de yapılıyor. Polikliniğin açılmasıyla hastaların çevre illere olan bağımlılığı azalırken, kalp krizi ölümlerinde de, erken teşhis ve tedavilerle azalma yaşandı.

‘EN FAZLA KALP RAHATSIZLIĞI OLANLAR BAŞVURUYOR’

Nükleer Tıp Uzmanı Dr. Seçkin Bilgiç, polikliniğine en fazla kalp rahatsızlığı olan hastaların başvurduğunu belirterek, “Geçtiğimiz ay 220 kişi kalp sintigrafisi için başvurdu. Bu hastaların yüzde 30’unda kritik koroner darlıkları tespit edip kardiyologlara yönlendirdik. Hastanemizin koroner anjiyo ünitesinde bunları anjiyo ile tedavi ettiler ve stentleri takıldı. Bizler burada orta riskli kalp hastalarının kalp krizi geçirmeden tarafımıza başvurmasını ve kalp krizinin yaratacağı ölümcül etkiden korunmasını sağlıyoruz. Hastalar kalplerinde bir zarar görmeden tedaviye ulaşmış oluyorlar. Bu imkanlar uzun yıllardır büyükşehirlerde mevcut. Ancak Şırnak gibi ülkenin uzak bir köşesinde bu imkana bu kadar fazla hastanın erişmesi beni de gururlandırdı. Çeşitli hastaneler randevu vermekte zorlananınca daha önce Şırnaklı hastalarımız il dışında randevu ararlarken bunun şimdi tam tersi çevremizdeki büyük illerden geçtiğimiz hafta çok sayıda hasta başvurdu ve biz onlara yardımcı olduk. Merkezimiz il dışından hasta kabul etmeye başladı. Her göğüs ağrısı kalp rahatsızlığı değildir. Burada orta riskli hastaları kabul ediyoruz genelde. Arada bir göğüs ağrısı olan, arada bir nefes darlığı olan doğrudan kesin kalp hastasıdır denilmeyen bir grup hasta var. Bu hastaların doğru bir şekilde değerlendirilip gerek olanlara anjiyo yapılması önemli bir parametre. Biz bu hastaların yüzde 30’unda kritik darlıklar bulduk. Kritik darlıklar er ya da geç o hastanın kalp krizi geçirmesine neden oluyor ve merkezimizde o hastalara anjiyografi yapıldı. Sıcak bir bölgedeyiz. Özellikle yaz aylarındaki sıcaklık kalp krizlerini tetikleyebiliyor. Hareketsiz bir hayat var.
https://songelisme.com/sirnakta-nukleer-tip-poliklinigi-ile-kalp-krizi-olumleri-azaldi/

Önerilen