Marmaris, Manavgat ve Bozkurt halkı afetle mücadele deneyimlerini anlattı: "Hayat yerelde güçlenir"

  • geçen yıl
Afet yaşayan Marmaris, Manavgat ve Bozkurt halkı afetle mücadele deneyimlerini anlattı. Yangın ve sellerle mücadele edenlerin deneyimleri Hayata Destek Derneği'nin filmine konu oldu.

Başta mülteciler olmak üzere afetlerden etkilenen topluluklara insani yardım sağlayan Hayata Destek Derneği, afete karşı geliştirdikleri projeleri film haline getirdi. Filmde bölge halkı yer aldı. 2021 yılının yaz aylarında yaşanan orman yangınları ve sel felaketlerinin görüntülerinin yer aldığı filmde küresel iklim krizine dikkat çekildi.

Sel felaketinden sonra Kastamonu Bozkur'ta bir çok bina ve kamusal alan kullanılamaz hale geldi. Afetten sonra Bozkurt halkı, bu konuda yaptığı çalışmalarda anons sistemi gibi iletişim odaklı projeler geliştirdi. Bölge halkından Reyhan Bilge, " Sel felaketinde tüm Bozkurt zarar gördü. Bir hafta elektriğimiz kesikti. Yollarımız kapandı. Biz ekmek ihtiyacımızı gideremedik. Bu süreçte Kestanesökü köyü olarak taş fırın, toplanma alanı, mutfak ve jenaratör yaptırıyoruz. Bizim açımızdan bu destek çok önemliydi. Yapım aşamasındayız, yaptığımız zaman da böyle bir günü bir daha yaşamayız, güzel günlerde kullanırız." dedi.

Marmaris'te orman yangınları başladığında kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Bölge halkının geliştirdiği projelerde ana hedef, yangına yerinde müdahale etme kapasitesini arttırmak oldu. Bölge halkından Cem Dinç, yangından sonra ne kadar eksik olduklarını gördüklerini belirterek "Ekiplerimiz eğitimli ve donanımlı olsaydı gerekli müdahaleyi yapardık ve bu yangın mahallemizde bu kadar büyütmezdik. Bir daha ki yangında aynı sorunları yaşamamak için bir proje talebinde bulunduk ve yangın konteyneri kurduk. İçerisinde yangında kullanılacak ekipmanları içerisine koyduk" dedi.

Önerilen