AYM Başkanı'ndan Erdoğan'ın katıldığı törende ‘yargı bağımsızlığı’ vurgusu
  • 2 yıl önce
Sayıştay'da bir yıl bile görev yapmadan AYM üyeliğine seçilen Muhterem İnce'nin and töreninde konuşan AYM Başkanı Zühtü Arslan, "Yargıya yönelik güven ve inancın sarsılması, bir demokratik hukuk devletinin başına gelebilecek en büyük felaketlerden biridir" dedi. 

Eski İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, Sayıştay üyesi olarak üç ay boyunca görev yaptıktan sonra Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) üyeliğine seçildi.

Muhterem İnce, için bugün AYM’de yemin töreni düzenlendi. Törene, AKPşli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop da katıldı. Törenin açış konuşmasını AYM Başkanı Zühtü Arslan yaptı. Zühtü Arslan, törende yargı bağımsızlığı vurgusu yaptı. Arslan, üyelik yemini etmesinden 10 yılı geçtiğini ve hükümet sisteminin değişmesi ile AYM'nin görev yükünün artığının altını çizdi. Zühtü Arslan'ın konuşmasından önce çıkanlar şöyle: 

“Bilindiği üzere, bireysel ve toplumsal hayatın en temel erdemi adalettir. Toplumun örgütlü hali olan devletlerin devamı da ancak adaletle mümkündür. Tam da bu nedenle tarih boyunca adalet, tüm dinlerin ve seküler ideolojilerin merkezi değeri olmuştur.

SEMAVİ DİNLERİN KİTAPLARINDAN ÖRNEKLER VERDİ

Nitekim Tevrat’a göre Hz. Musa, halkına, ‘Adaleti, yalnızca adaleti izleyeceksiniz’ diye öğüt verir. Yeni Ahit’e göre Hz. İsa, kavmine, ‘Görünüşe göre yargılamayın, yargınız adil olsun’ diye seslenir. Kuran-ı Kerim’e göre de ‘Allah, size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder’. Hiç kuşkusuz adaletin bu önemi, onu tecelli ettirmekle görevli hâkimlerin omuzlarına ağır bir yük yüklemektedir. Bu yüzden hemen her medeniyette adaletsiz ve haksız şekilde hükmetmenin ağır bir vebal olduğuna dair kuvvetli bir inanış vardır.

Sözgelimi Sadî Şirâzî, yaklaşık sekiz asır önce, hükmetmek ve adaleti tesis etmekle yükümlü olanları şöyle uyarmıştır: ‘Kulaktaki pamuğu çıkar, halka adaletini göster. Yoksa o büyük adalet günü açıkta kalırsın.’ Aslında bu sözler, adaletin söylem değil eylem meselesi olduğunu, gerçekleşmesi ve gerçekleştiğinin de görülmesi gerektiğini bize bir kez daha hatırlatmaktadır.

“ADALETİ SAĞLAMANIN ÖN ŞARTI"

Anayasa Mahkemesi üyeleri olarak göreve başlarken Anayasa’yı ve temel hakları koruma görevimizi, ‘her türlü etki ve kaygıdan uzak olarak’ yerine getireceğimize dair yemin ediyoruz. Böylece, daha göreve başlarken anayasal adaleti sağlamanın ön şartının yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı olduğunu kendimize hatırlatıyoruz. Korumayı taahhüt ettiğimiz Anayasa, bağımsızlık ve tarafsızlığı, yargının vazgeçilmez nitelikleri olarak kabul etmektedir.

Anayasa’nın 9. maddesine göre yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır. Mahkemelere ve hâkimlere ait olan bu yetki, başka herhangi bir kişiye veya organa devredilemez. Öte yandan Anayasa Mahkemesi kararlarında belirtildiği üzere yargı bağımsızlığı, hâkimlere tanınan bir ayrıcalık değildir. Anayasa’yla sağlanan bu teminatın amacı, adaletin dolaylı dolay
Önerilen