Mesleki eğitimdeki düzenleme esnafın yüzünü güldürdü: Çırak, kalfa ve usta sayıları bir yılda arttı

  • 2 yıl önce
Milli Eğitim Bakanlığı’nın Eğitim Kanunu’nda yapılan değişiklikler sayesinde çırak, kalfa, usta sayısı 700 bine ulaştı.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2021 yılı Aralık ayı sonunda Mesleki Mesleki Eğitim Kanunu’nda yapılan düzenleme meyvelerini vermeye başladı. Değişiklik öncesi 90 bin civarında olan çırak, kalfa, usta sayısı, yapılan değişim ve dönüşümlerle 700 bine ulaştı. 3308 sayılı Meslek Eğitim Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeler, mesleki eğitim merkezlerini güçlendirerek iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetiştirilmesinde de yeni bir dönem başlattı. Mesleki eğitim merkezleri hem işverenler hem de kısa sürede işgücü piyasasına geçmek isteyen gençler için cazip bir model haline geldi.

“Ara eleman sorunu ortadan kalkacak”
Çorum Sanayi Sitesi’ndeki işyerlerini ziyareti sırasında modelin katkıları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan AK Parti Çorum milletvekili Erol Kavuncu, mesleki ve teknik eğitimin ekonomiye, üretime ve istihdama doğrudan etki etmesi sebebiyle sosyal ve ekonomik yönden ülkenin gelişimini sağladığı kakıya vurgu yaptı. Mesleki Eğitim Kanunu’nda yapılan değişikliklerin ara eleman sıkıntısını ortadan kaldırmaya başladığını kaydeden Kavuncu, “Mesleki teknik eğitimin Türkiye’de 28 Şubat süreci ile birlikte ciddi manada kesintiye uğramasından sonra esnaflarımız bu alanda ciddi sıkıntılar yaşıyordu. Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Mahmut Özer’in gayretleriyle Mesleki Eğitim Merkezleri’nin yaygınlaştırılması neticesinde yaklaşık 1 yıl önce 70-80 bin olan kalfa ve çırak sayısı alınan tedbirlerle sağlanan imkanlarla 700 binlere ulaştı. Mesleki eğitimde yapılan düzenleme 9,10 ve 11. sınıf öğrencilerinin asgari ücretin en az yüzde 30’unu, 12. sınıf öğrencilerinin asgari ücretin yarısı kadar maaş almasını sağlıyor. Tüm öğrenciler iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanıyor. Ekonomik olarak tüm giderler devletimizce karşılanıyor. Öğrenciler mezun olduğu alanda yüzde 88 oranında istihdam ediliyor. Öğrencilerimize ustalık belgesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması ve kendi iş yerini açma fırsatı sunuldu. Öğrencilerimiz 9. sınıftan itibaren haftanın 5 günü esnaflarımızla birlikte iş başı eğitimi yani uygulamalı eğitim alıyorlar. Hayatın bütün alanlarında çocuklarımız eğitim alıyorlar. Ayrıca bir günde okullarında teorik eğitim görüyorlar” dedi.
Ara eleman sorununun tamamen çözüme kavuşacağını belirten Kavuncu, “Meslek liselerinden öğrencileri işyerlerinde istihdam ederek ara eleman boşluğunu kapatıyoruz. Bu konuda devletimizin desteği vermiş olduğu desteklere çok teşekkür ediyoruz. Ziyaretlerimizde gördük ki maaş alan sigortaları yatan, iş başında mesleğini öğrenen çırak, kalfa öğrenciler, gençlerimiz memnun. İş yeri sahipleri ekmek teknelerinde yeteri kadar çırak kalfa bulunduğu için memnun. Velilerimiz de çocuklarının öğrenirken meslek sahibi olup maaş alıp sigortalandıkları ve okul bitince iş bulabilecekleri için memnun, müşteri memnun, herkes me

Önerilen