CHP "Güneş Tarlası" projesini hayata geçiriyor

  • 2 yıl önce
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun çiftçilere vadettiği ücretsiz elektrik projesini CHP'li Bozkurt Belediyesi hayata geçiriyor. Projenin açılışı da Kılıçdaroğlu'nun katılımı ile yapılacak. Belediye Başkanı Birsen Çelik, 'derman' belediyeciliğini neler yapabildiğini göstermenin önemli olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanımızı dört gözle bekleriz” dedi.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çiftçilere bedava elektrik vermek için geliştirdikleri ‘güneş tarlası’ projesini ilk olarak Şanlıurfa’da açıkladı. Kemal Kılıçdaroğlu, son olarak Konyalı çiftçilere de bedava elektrik vadetmiş ve bu projenin CHP’li bir belediye tarafından hayata geçirildiğini belirterek AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı projenin açılışına davet etti. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a hitaben, “Gel gör bakalım, nasıl oluyormuş bu işler” dedi.


PROJE HAYATA GEÇİYOR!


Kemal Kılıçdaroğlu’nun çiftçilere vadettiği projeyi, Denizli’de CHP’nin yönetimde olduğu Bozkurt Belediyesi hayata geçiriyor. Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, projenin detaylarını anlattı.


Çelik, belediye başkanlığına seçildiği yıl olan 2014’ten itibaren yenilenebilir enerji kaynakları konusunda çalışmalara başladıklarını aktararak, bu çalışmalarını tarım alanlarıyla buluşturduklarını söyledi. Çelik, kurduğu kooperatif ile Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kaydolduklarını ve sulama için gereken elektrik giderini düşürmek için proje geliştirdiklerini belirterek, “Elektrik parasını nasıl minimalize ederiz diye proje geliştirdik bundan 1,5 sene önce ki elektrik parası bu kadar yüksek değilken” dedi. Çelik, projeyi şöyle anlattı:

"BİLİMSEL ORTAMDA YAPILMASI İÇİN ÜNİVERSİTE İLE PROTOKOL İMZALADIM"


“Yeni bir güneş enerjisi santralinin alanı için imarımı yaptım. Bu, uzun sürüyor. Daha sonra bağlantı anlaşması ile ilgili protokole başladım. Şimdi tarımsal sulama ve kalkınma kooperatiflerine direk ortak olabilmek için Bozkurt Belediye Meclisi’nden bir meclis kararı çıkarttım, daha da işimi sağlamlaştırmak için. Projeyi ücretsiz yürütebilmek ve bilimsel ortamda iş yapabilmek için de üniversite ile bir protokol imzaladım. Tarımsal sulama kooperatiflerinin kuyularının güçleri, her biri birbirinden farklı. O nedenle enerji kurumları ile her bir sulama kuyusunun fizibilitesini ve projelendirmesini yaptım. Bunlar tabii ki belirli bir parasal gideri götürüyor, 1,5 senelik bir çalışmayı getirdi. Bu arada her şey bitmişti. Tamamı belediyemizce karşılanacaktı ve ben, her türlü fizibiliteyi bitirmiştim. Ne kadar güneş enerjisi sistemi kurarım ki tarımsal sulama kooperatiflerindeki çiftçilere ücretsize yakın elektrik verebilirimin projelendirmesi bitmişti. Sıra geldi finansa. Ziraat Bankası’ndan sıfır faizli, iki yıl ödemesiz, beş yıl vadeli belediyenin de kefaletiyle finans işi ortaya çıktı.

ÇİFTÇİYE GELİR DE SAĞLAYACAK


Sistem şu; belediyenin kendi enerji sahasında kooperatif ile ortak bir güneş enerjisi tarlası için adım attık. Sistem devreye girer girmez şöyle çalışacak. Sistem devreye girdi, elektrik üretmeye başladık. Elektrik ü

Önerilen