Yerel Medyada Kadın Gazeteci Olmak 6. Bölüm: Yağmur Ensari (Diyarbakır)

  • 3 yıl önce
Yağmur Ensari mezuniyetinin ardından gazetecilik hayatına Diyarbakır’da başlamış ve 5 senedir yerel gazeteci olarak çalışıyor. Diyarbakır’da kadın gazeteci olmanın zorluklarını anlatmaya “ yerelde kadın gazeteci olarak sahada çalışan yalnızca iki kişiyiz” diye başlıyor Ensari. Çalışma hayatında sahaya ilk inişinde ise cinsiyetçilikle karşılaştığını belirtiyor:

“Çalışma arkadaşlarımın hepsi erkek. Sen ofiste çalış ya dediler, çay yaparsın, siteye bir iki haber atarsın, maaşını alır evine gidersin… Bu o kadar gurur kırıcıydı ki…” Kadın gazetecilerin mesleki yetkinliğinin sürekli sorgulandığını vurgulayan Ensari sahaya röportaj yapmaya indiğinde çoğunlukla asistan sanıldığını ve “kadın olarak yapabilecek misin?” bakış açısının hakim olduğunu söylüyor. Diğer bir yandan, yerelde kadın gazeteci olmanın iletişim kanallarının suistimalini, taciz, şiddet ve dijital zorbalığı beraberinde getirdiğini belirtiyor.

Ancak, Ensari’ye göre çalıştığı kurumdaki kadın gazetecileri destekleyen yönetim anlayışı, Diyarbakır’da karşılaştığı cinsiyetçi engelleri aşmasına yardımcı oluyor.

Ensari, yerelde kadın gazetecilerin en çok dayanışmaya ve sorunlarını paylaşabilmeye ihtiyaç duyduğunu vurguluyor

“ Kadın gazetecileri bir araya getiren güçlü bir iletişim ağı kurulması gerekiyor, bir sorun yaşadığımızda yazabileceğim bir yer olsun isterim ki Ankara’daki, Karsta’ki, her şehirdeki kadın gazeteciler de duyabilsin, yanımda olabilsin.”

Önerilen