Yerel Medyada Kadın Gazeteci Olmak 4. Bölüm: Hediye Eroğlu (Mersin)

  • 3 yıl önce
Hediye Eroğlu 20 yıldır yerel medyada çalışan alaylı bir gazeteci. Meslek hayatı içerisinde gazeteciliğin pek çok farklı alanında uzmanlaşan Eroğlu, muhabirlikten genel yayın yönetmenliğine kadar her pozisyonda görev yapmış. Eroğlu, son dönemde yerel medya üzerinde artan finansal sıkıntıların kurum ve kadrolu çalışan sayısında ciddi düşüşe sebep olduğunu vurguluyor. Diğer bir yandan, yerelde basın özgürlüğü üzerindeki baskıların daha derinden hissedildiğinin altını çiziyor: “ Büyükşehirlerde baskı ve sansür var deniliyor ama bunun asıl hissedildiği yer Anadolu… Burada yazdığınız her şey satır satır valilik, emniyet ve adliye tarafından takip ediliyor.”

Eroğlu, yerel medyada kadın gazetecilerin daha mesleğe girişte hem aileden hem de sektör içinden toplumsal baskıyla karşılaştığını, işe girildiğinde ise kadın gazetecilerin ”ucuz iş gücü” olarak görüldüğünü söylüyor. “ Sanki siz yarım mesai yapıyormuşsunuz gibi değerlendiriliyorsunuz halbuki erkeklerin yaptığı işin, mesainin, performansın kat ve kat fazlasını gösteriyorsunuz.”

Eroğlu’ya göre yerelde kadın gazetecilerin yaşadığı hak ihlallerinin fazlalığı pek çok meslektaşının mesleği terk etmesine yol açıyor.Bunun yanı sıra, kadın gazetecilerin yerelde hak ihlallerini iletebileceği iletişim kanalları bulunmaması sebebiyle Eroğlu yerelde kadın gazetecilere yönelik taciz, mobbing ve şiddetin çözümsüz kaldığını söylüyor.

Bu hak ihlallerinin engellenebilmesi için, Eroğlu kadın dayanışması ve örgütlenmenin zorunlu olduğunu vurguluyor: “Bizim istediğimiz kadın cemiyet başkanları, sendikalarda kadın il temsilcileri ve şube başkanları çünkü bunların konuşabilmesi için önce buralarda kadın yöneticiler olması gerekiyor.”

Önerilen