Alerjik bünyesi olanlar ve astım hastaları koronavirüs aşısı olabilir mi?

  • 3 yıl önce
Birçok astım ve rinit hastası, alerjik bünyeye sahip vatandaş, koronavirüs aşısına kaygıyla bakıyor. Bu hastaların koronavirüs aşısı yaptırmasında bir sakınca var mı? Gıdahattı Bilim Kurulu üyesi İç Hastalıkları ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Salih Emri, merak edilenleri anlattı…

1 yıl önce hayatımıza giren koronavirüse karşı bugün yaygın bir aşılama kampanyası sürüyor. Öte yandan astım ve alerji gibi kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlar, aşıdan çekiniyor. Astım hastaları, rinit veya alerjik bünyesi olanlar koronavirüs aşısı yaptırabilir mi?

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı da internet sitesi üzerinden aşılarla ilgili bir soru cevap metni yayınlamıştı. Alerjik bünyesi olanların kaygıları hakkında Gıdahattı’na özel açıklama yapan Prof. Dr. Emri şunları söyledi:

“Hekim olarak bu konuda birçok soruyla karşılaşıyoruz. ‘Bende astım veya rinit var, alerjik bünyem var hangi aşıyı olayım?’, ‘Aşı olmamda bir sakınca var mı?’, ‘Alerjik reaksiyonlar bende çok şiddetli seyreder mi?’ en sık duyduğumuz sorular.

İlk olarak, bu aşıların özellikle yumurtalarda üretilmediğini söylemek istiyorum. Eskiden aşıları yumurta içerisinde üretilirdi, biz de hastalara yumurta alerjisi olup olmadığını sorardık. Şu andaki aşılar yumurta içerisinde üretilmiyor. O halde yumurta alerjisi nedeniyle endişe etmek söz konusu değil.

“O aşı, şiddetli alerjik şok geçirenlere önerilmiyor”

Özellikle BioNTech aşısında bulunan bir madde var. Bu madde nedeniyle, geçmişte anafilaktik reaksiyon, yani şokla sonuçlanan şiddetli alerji geçirenlere bu aşıyı önermiyoruz. Onun haricinde, elimizdeki aşıların alerjik astım veya rinit olan hastalarda alerjiyi tetikleme veya alerjik reaksiyonlara yol açma şansı yok. Olsa bile bunlar son derecede nadir.
Astım hastasıyım, alerjik bünyem var, koronavirüs aşısı da olmalıyım?

Alerjik bünyeli hastalarımızı biz aşıladığımız zaten biraz daha uzun süre doktor gözetiminde tutuyoruz. Bu süre 30 dakika civarında. Aşı yapıldığı zaman sağlık merkezinde alerjiyle baş edebilecek her türlü imkan var. Bunlardan bir tanesi de adrenalin enjeksiyonlar.

Ancak şu ana kadar hastanemizde bizim hastanemizde de yüzlerce aşı yapıldı. Ben hiçbir ciddi reaksiyon veya anafilaksi geliştiğine dair bir bilgi almadım.

“Genç kadınlara o aşı önerilmemektedir”

Farklı bir aşı var, Johnson & Johnson aşısı. Bu bir adenovirüs aşısı. Özellikle genç kadınlarda nadir de olsa bazen ölüme götüren damar içi pıhtılaşmalarına yol açtığı rapor edildi. Oldukça nadir, ancak mümkün. Bu nedenle, 50 yaşın altındaki genç kadınlara bu aşısının yapılması önerilmemektedir. BioNTech veya Moderna dediğimiz mRNA bazlı aşılarda bu şekilde yaygın trombozlar geliştiğine dair bir bilgi henüz yok.”

Daha fazlası için;

https://www.gidahatti.com/alerjik-bunyesi-olanlar-ve-astim-hastalari-koronavirus-asisi-olabilir-mi-186272/

Önerilen