Selçuk Bayraktar yerli solunum cihazının hikayesini anlattı
  • 4 yıl önce
Selçuk Bayraktar yerli solunum cihazının hikayesini anlattı

Tamamı Türk mühendislerinin emeği ve alın teriyle yapılan yerli yoğun bakım solunum cihazı bütün testleri başarıyla geçti. Yerli ve milli solunum cihazları için kollar sıvadı. Hastalara nefes olan solunum cihazlarının ilk teslimi bugün açılan Başakşehir Şehir Hastanesi'ne teslim edildi. Solunum cihazlarından 5 bin adet daha üretilecek. Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, bu kadar çabuk bir zamanda hayata geçen yerli solunum cihazının hikayesini anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün yapılan kabine toplantısının ardından halka sesleniş konuşmasında yerli solunum cihazlarıyla ilgili şu ifadeleri kullandı: Yerli ve milli olmak üzere 100 adet ventilatörü ülkemizde hamdolsun, işte ekranda da gördüğünüz bu kadro üretmiş vaziyette.

BU KADAR KISA BİR ZAMANDA NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Koronavirüsün yol açtığı rahatsızlıklardan biri de solunum güçlüğü. Hastalığın ilerleyen safhalarında bazı hastaların solunum cihazına bağlanması gerekiyor. İşte bu noktada solunum cihazları hayati önem taşıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yerli solunum cihazı için girişimcilerle üreticileri biraraya getirdi. Üreticiler, girişimcilere teknik altyapısını açtı. Bu girişim sayesinde yerli solunum cihazlarının üretimi yapıldı. Dört Türk firması, Baykar, Arçelik, Aselsan ve Biosys Biyomedikal yerli üretim için yaklaşık 1 ay çalıştı. İlk etapta üretimi tamamlanan 100 yerli solunum cihazı Başakşehir Şehir Hastanesi'ne teslim edildi. Mayıs ayına kadar 5 bin solunum cihazı üretilip hastaneye dağıtılması hedefleniyor. Bu kadar kısa bir zamanda bu nasıl gerçekleşti?Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, yerli solunum cihazının öyküsünü Habertürk'ten Veis Ateş'e şöyle anlattı:

"1 AYDA 4 FİRMA BİR ARAYA GELİP İŞE KOYULDU"

Film daha bitmedi. Burada mühendis arkadaşlarımız var. Gelişmeler hızla, kontroller sürekli devam ediyor. Biosys'ten mühendis arkadaşlarımız 5 yıldır çalışıyorlardı. Onlar cihazı üretip hastanelerde kullanmaya başlamışlardı. Bu dönemde hızlı binlerce cihaz ihtiyacı oldu tüm dünyanın. Türkiye'nin kapasitesi çok daha iyi durumda. Acaba bir sıkıntı, aksama çıkar mı diye bizler de çalışmaya başladık. 1 ayda 4 firma bir araya gelip, Sağlık Bakanlığımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın öncülüğünde sayın Cumhurbaşkanımızın da liderliğinde Allah'a şükür süreç başarıyla ilk 100 cihaz teslim oldu.

"DEV FİRMALAR CİHAZLARINI YETİŞTİREMEDİLER"

Türkiye daha önceden, burada girişimci kardeşlerimiz yıllardır çalışıyordu. Dünyada bir sürü büyük marka vardı bu işi yapan. Neticede dünyada neredeyse solunum cihazı yapan onlarca marka vardı. Bir anda acilen ihtiyaçları oldu ve solunum cihazlarını bir türlü zamanında yetiştiremediler. Amerika ve farklı yerde çok sıkıntı oldu. Öyle sıkıntılar çıktı ki, cihazların satışı yasaklandı yurt dışına. Sonra cihazları değil cihazın içindeki bileşenler, solunum cihazı yapmak için kullanacağınız ürünler var. Onların satışı da yasaklandı. Bir taraftan tedarik zincirini gar
Önerilen