Ramazanda Nihat Hatipoğlu'ndan koroavirüs uyarısı

  • 4 yıl önce
Ramazanda Nihat Hatipoğlu'ndan koroavirüs uyarısı

Bu yıl koronavirüs sebebi ile Ramazan’ı evlerimizde geçireceğiz. Pandemi döneminde Ramazan’ı nasıl geçirmemiz gerektiğini Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu ile konuştuk. Hatipoğlu: “Lüks, şımarıklık, azgınlık, israf, kıskançlık, aç gözlülük… Bütün insanlığa çökmüş bir ahlaki virüstü. Koronavirüs ise insanlığa bir uyarıdır” diyor

11 ayın sultanı Ramazan, 24 Nisan'da başlıyor. Müslüman alemi bir ay boyunca oruçlarını tutup ibadetlerini yerine getirecek. Ancak bu yıl koronavirüs sebebi ile teravih namazı, toplu iftar açma, bir araya gelip sahur yapma gibi ibadet ve geleneklerimizi yapamayacağız. Hatta virüs sebebi ile bu yıl oruç tutulmaması gerektiğini söyleyenler bile var… Peki, evimizde geçireceğimiz bu Ramazan'ı, en faydalı şekilde nasıl değerlendirebiliriz? Oruç tutmak bağışıklığımızı etkiler mi? Hz. Muhammed, hastalık dönemlerinde nelere dikkat eder, nasıl beslenirdi? Koronavirüs insanlığa bir uyarı mı? Tüm bu sorularımızın cevabını Gaziantep İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kurucu Rektörü, İlahiyatçı Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu'ndan aldık…

DUA, SAMİMİ İTİRAFTIR

- Ramazan ayına 11 ayın sultanı deriz. Oruç tutanların bu aya ve içinde bulunduğunuz duruma uygun yapacağı dualar nasıl olmalıdır? - Duada esas olan kalpten olması ve samimiyet. Duanın kabul olacağına inanmalıyız. Gönülden yapılmalı. İçten nasıl geliyorsa öyle olmalı. Duanın Allah'a bir arzuhal olduğunu unutmayalım. Dua Allah'la bir sohbettir. Samimi itiraftır. Kişinin kendi farkına varması, özür dilemesidir. Onun için duada illaki şu kalıba uysun demek şart değil. Kuran'daki duaları okuyabiliriz. Efendimizin duaları var, kitaplardan onları okuyabiliriz. Nimet, sağlık, esenlik, şifa duaları yapılabilir.

Uzun bir süredir Ramazan ayı yaza denk geliyordu. Neredeyse hem iftar hem de sahurları dışarıda, restoranlarda, otellerde lüks ve şatafat içinde yapıyorduk. Oysa şimdi evimizden dışarı çıkamıyoruz. Yemeklerimizi kendi mutfağımızda yapıp, sofraya ailece oturacağız. Bu süreçte Allah'ın biz kullarına verdiği mesajlar neler?
- Bu süreç bütün insanlığa bir uyarıdır. Lüks, şımarıklık, debdebe, azgınlık, israf, pahalılık takıntısı, kıskançlık, bitmeyen hırs, aç gözlülük. Bütün insanlığa çökmüş bir ahlaki virüstür. Güçlü zayıfı eziyor. Güçlü devletler mazlum halkları sömürüyor. Bir tarafta açlıktan ölen Afrikalı yavrular, ineklerle aynı birikintiden su içiyorlar. Diğer tarafta bir gecelik zevkine trilyonlar harcayan insanlar; Allah bundan razı olur mu? Bu önemli bir uyarı bence. Domuz gribinden tutun, tsunamilere, depremlere, çekirge istilasına… Dengeyi bozduk. Evreni talan ettik. Keşke bu dönem bir muhasebe dönemi olsa. Tövbe ve tevazuya sığınma dönemi olsa. Bir de aile fertleri kendi kendimizle yemeğimizi çorbamızı pişirelim. Komşuları da unutmayalım.

Evde sosyal medya kullanımı daha da arttı. Neredeyse çoğu kişi her anını paylaşıyor. Ramazan'da da iftar ve sahur için yapılan yemekler paylaşılacak. Bu doğru mu? Nelerden kaçınmak gerekir?

Önerilen