Bakan Koca: 'Hızlı kitin doğruluğu yüzde 100'e yakın'

  • 4 yıl önce
Bakan Koca'nın açıklamaları

( ANKARA -SORU-CEVAP) Bakan Koca: "Hızlı kitin doğruluğu yüzde 100'e yakın"- "(Yerli korona virüs kiti) Yurt dışına ihracatı çok kolay yapılabilecek, şimdiden bir ülkeden 10 bin talebin olduğunu, benzer şekilde 3-4 ülkenin daha bu talebi yaptığını söyleyebilirim"- "42 kişi bugün itibariyle tahliye oldu.Yabancı vatandaşlar ise bir gün daha kalarak yarın ülkelerine dönecekler. Hastane ise kapatılmayacak bir enfeksiyon hastanesi olarak kullanılacağını söyleyebiliriz"- "24 saatte kurabileceğimiz 50 yataklı karantina hastanesi olabilecek sahra hastanelerine sahibiz" ANKARA

- Korona virüs için üretilen yerli kitlerin Dünya Sağlık Örgütü verilerine bağlı üretildiğini aktaran Bakan Koca, "Yurt dışına ihracatı çok kolay yapılabilecek, şimdiden bir ülkeden 10 bin talebin olduğunu, benzer şekilde 3-4 ülkenin daha bu talebi yaptığını söyleyebilirim. Bu kit 90-120 dakika arası sonuç verebilen bir kit, bugüne kadar kullandığımız kitlerde sonuçlar en erken 4 saat en geç 24 saate kadar uzayabiliyordu. Avrupa'da Almanya, Fransa ve İngiltere'de üretilenlerin 3 saate yakın olduğunu biliyoruz. Arkadaşlar özellikle bu süreyi 60-75 dakikaya çekme noktasında çalışma içindeler. Bu kitin sonucu erkenden alıp tedaviye başlanması konusunda önemli olduğunu söylemek istiyorum. Yurt dışındaki talepleri karşılamak anlamında USAŞ diye bilinen şirket üzerinden pazarlamada ayrı bir alanda oluşturulmuş olacak" diye konuştu.
"Son bir haftada yerli kitler kullanıldı" Yerli kitin Türkiye'de bir hafta önce kullanılmaya başlandığını bildiren Bakan Koca, "Biz kendimiz bir önceki hafta Perşembe gününden itibaren kullanmaya başladık. Son iki günde gözlem altında tuttuğumuz vatandaşlarımız üzerinde aldığımız sonuçları da bu kitle aldık. Doğrulu da yüzde 99.6, dünyanın bildiği 'PSR' yöntemiyle ve herkesin kabul ettiği bir yöntem" ifadelerini aktardı. "Hastane, şu anda karantina hastanesi olarak hizmet edecek" Hastanenin belli bir müddet enfeksiyon hastanesi olarak kalacağını sonradan ise normal hastane olarak hizmet vereceğini kaydeden Bakan Koca, "Enfeksiyon bildiğiniz gibi dünyada ciddiyetini koruyor. Bu süreçte benzer bir talep olursa, hastaneyi yine bu amaçla kullanacağımızı, daha sonra da bir hastane fonksiyonuyla önümüzdeki süreçte kullanacağımızı ama bu enfeksiyon döneminde biraz daha böyle tutacağımızı söylemek istiyorum" ifadelerini kullandı. "24 saatte kurabileceğimiz 50 yataklı karantina hastanesi olabilecek sahra hastanelerine sahibiz" Dünya Sağlık Örgütünün ülkeler için önerdiği, ön gördüğü tedbirlerden daha ötesini ve daha erkenden uygulayan bir Türkiye oldu. Termal kamera, bilgilendirme, vatandaşlara broşürleri vererek erken dönemde nereye, nasıl müracaat etmesi gerektiği, bütün sağlık kuruluşlarımıza bilim kurulu tarafından hazırlanan rehberi, bu rehber doğrultusunda hastaya nasıl yaklaşılması gerektiğini belirten, limanlar dahil olmak üzere 24 saat sağlık personelinin bulundurulduğu, erken dönemde hızla referans hastanelerini önce 25 sonra bütün illerde hızla oluşturduğumuz, sadece şehir hastanesinde 48 tane negatif basınçlı karantina odamız hazırdı. Bizim şu an 48 tane her an her yerde ameliyathanesiyle, yoğun bakımlarıyla 24 saatte kurabileceğimiz 50 yataklı karantina hastanesi olabilecek, sahra hastanesine sahibiz. Şu anda 48 tane var" dedi.
Virüsün yayılmaya başladığı ilk günden itibaren hazır olduklarını vurgulayan Bakan Koca, "Hem karantina hastaneleri hem sahra hastaneleri hem de şehir hastaneleri negatif basınçlı karantina odalarımızın hazır olması dahil olmak üzere, 26 kişilik dünyadaki gelişimi yakından takip eden ve bu anlamda yetkin olduğunu bildiğimiz üniversite hocalarımızı kimin nerede olduğuna bakmaksızın götürdük, dünyada bilimin ön gördüğü şekilden daha ötesini eksik bırakmadan yapma noktasında kararlılık içinde olduk" ifadelerini aktardı. Malzeme ve anti-viral ilaç noktasında hazır olduklarını söyleyen Bakan Koca, "Korona virüse yönelik özel bir ilaç geliştirilmedi, bununla ilgili hibrit, kombine yaklaşımların olduğunu biliyoruz. Böyle bir durumda nasıl bir tedavi yaklaşımı içinde olunması gerektiği noktasında da hazırız. Bilimin ön gördüğü ve bu anlamda yapılması gereken her şeyi yapabilir olduğumuzu, hazır olduğumuzu söylemek istiyorum" şeklinde konuştu.
(MH-

http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/bakan-koca-hizli-kitin-dogrulugu-yuzde-100-e-yakin-808101.html

Önerilen