Türkiye'de 18 milyon yaşlı olduğunu hatırlatan Dr. Aydın: Yaşlılarımızın refahı için önlemler alınmalı
  • 4 yıl önce
Dünya Yaşlanma Konseyi Başkanı Dr. Kemal Aydın, "Yaşlılarımız konusunda maalesef sivil toplum eksikliği var. Türkiye'de yaşlılar konfederasyonu, yaşlılık sendikası yok." diyerek alınması gereken önlemleri anlattı.
 Taha Emre Özdemir  yeniakit.com.tr
"Türkiye'de yaklaşık 25 yıldır yaşlılık, yaşlanma ve yaşlılık hakları ile ilgili çalışma yapıyoruz" diyen Dr. Aydın, "2019 yılı başında Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Yaşlılık Şurası yapıldı. Yaşlılarımız konusunda maalesef sivil toplum eksikliği var. Türkiye'de yaşlılar konfederasyonu, yaşlılık sendikası yok" ifadelerini kullandı.
Ülkemizde 55 yaş üstü yaklaşık 18 milyon insan yaşadığını hatırlatan Dr. Aydın şöyle konuştu, "Türkiye'nin gelecekte çok daha büyük sorun olacak yaşlılığa hazırlıklı olması gerekiyor. 2020 - 2023 yaşlılık acil eylem planına iyi hazırlanmalıyız. Bakım sigortası ile bakım fonunun bir an önce kanunlaşması gerekir. Dünyadaki yaşlılık diplomasisi nedir? Bunu incelememiz gerekiyor. Dünyada yaşlılık konusunu hangi ülkelerin çözdüğünü belirlemeliyiz" dedi.
Yaşlılık konusundaki çalışmaların bölge bölge ayrılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Aydın, "Mesela İstanbul'da 3 milyon yaşlı yaşıyor. Karadeniz'de ise kırsal bir yaşlanma var. Yaşlılarımıza yönelik Aile Bakanlığının önemli çalışmaları var ancak sadece Aile Bakanlığı yeterli değil. Bakanlıklar arasında yaşlılık komitesi kurulmalı. Yaşlı ve emekli insanlarımız evlerinde ve kahvehanelerde ölümü bekliyor. Onları üretime kazandırmalıyız" şeklinde konuştu.
Dünya genelindeki yaşlılara yönelik çalışmaları işaret eden Dr. Aydın sözlerini şöyle tamamladı, "Emekli köyleri dünyada çok yaygın. Bakım çiftlikleri var. Türkiye 2005 yılında dünya yaşlanma zirvesiyle yaşlılıkta ilk sırada. Unutmamalıyız ki herkes bir gün yaşlanacak. Bundan dolayı yaşlılık herkesi ilgilendiren ortak bir sorun" dedi.
Önerilen