Nostalji peşinde koşmayan kitap; 1968: İsyan Devrim Özgürlük

  • 5 yıl önce
Tarih Vakfı Yurt Yayınları tarafından yayınlanan ve editörlüğünü Doç. Dr. Ömer Turan’ın üstlendiği 1968: İsyan Devrim Özgürlük kitabının lansman paneli yapıldı. Tarih Vakfı’nda yapılan panelde çalışmalarıyla kitaba katkıda bulunan yazarlar Doç. Dr. Ömer Turan, Yazar Bülent Somay, Öğretim üyesi Esin Paça Cengiz, Doç. Dr. Cemil Boyraz ve Öğretim üyesi Çimen Güney Erkol katıldı.
22 farklı bölümden oluşan ve 68 kuşağının dünyanın farklı ülkelerinde yaşananlar hakkında temel bir çerçeve çizen kitap, dönemin kadın, sinema, müzik, tiyatro, ekoloji, muhalefet, işçi hareketleri, gençlik gibi farklı başlıkları inceliyor.
“Nostalji peşinde koşan çalışmaların önüne geçmek istedik”
Kitabın editörlüğünü üstlenen İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Ömer Turan, kitabın her 10 yılda bir çıkan ve 68’i ele alan Toplumsal Tarih Dergisi Özel sayısının genişletilmiş hali olduğunu ve bunun 50. yıla özel olarak dergide yer alan makalelerin genişletilmiş çalışmalarından oluşturulduğunu söyledi. Kitapta farklı ülkelerde yaşananların ele alındığını belirten Turan, 68 ile ilgili nostalji peşinde koşan çalışmaların tuzağına düşülmemesi gerektiğine dikkat çekti.
Kitapta 68 kuşağının eğitim alanındaki taleplerini inceleyen Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemil Boyraz ise 68’in eğitim taleplerinin, bugün Türkiye’de eğitime dair sistematik bir tartışmanın nasıl olabileceğine dair önemli ipucular verdiğini söyledi.
İsyan Devrim Özgürlük kitabında dönemin romanındaki kadın figürünü inceleyen Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Çimen Güney Erkol da 68’den itibaren kadın özgürlüğü talebinin kendisine şaşırtıcı bir yer açtığını ifade ederek, kadının toplumdaki yerini sorguladığını ifade ederek, “O dönem özgürlük ve eşitlik adına pek çok kazanım oldu. Bugün o kazanımların birçoğunu kaybetmiş durumdayız. Ama eşitlik talebi devam ediyor ve daha güçlü bir şekilde sesini yükseltiyor” dedi.