130 metre yükseklikte temizlik işçilerinin ekmek mücadelesi havadan görüntülendi

  • 5 yıl önce
İstanbul’daki yüksek binaların temizliğini yapan işçiler geçimlerini sağlamak için metrelerce yükseklikte komando gibi çalışma yapıyor.

Adeta birer komando gibi teçhizat kuşanan temizlik işçileri, gökdelenlerin tepesinden iple sarkarak dev binaların dış cephelerini temizliyor. Kendilerini iple erişim teknisyeni olarak tanımlayan işçilerden bu işi hobi olarak yapan da var, hayata tutunmak için yapan da. İki çocuk annesi Ziynet Çağlayan’ın da aralarında bulunduğu temizlik işçilerinin zorlu çalışması ise havadan görüntüledi.

İstanbul’da faaliyet gösteren bir temizlik firmasının işçileri, yüksek binaların dış cephe temizliği için adeta komando gibi iple sarkarak tehlikeye meydan okuyor. Yıl boyunca yaklaşık 30 gökdelenin temizliğiyle ilgilenen işçiler, bütün güvenlik önlemlerini özenle aldıktan sonra metrelerce yükseklikten aşağı iple sarkarak binaların dış cephelerini temizliyor. Son olarak Ataşehir’de 130 metre yüksekliğindeki bir binanın tepesinden aşağı sarkan temizlik işçilerinin ekmek mücadelesini İHA görüntüledi.

Temizlenecek binada kendileri için ayrılan bölümde, yaptıkları işe uygun kıyafetleri dikkatlice giyen işçiler, daha sonra özenle gerekli güvenlik önlemlerini alıyor. Su dolu kovalar ve cam silmek için gereken malzemelerle birlikte kendilerini binadan sarkıtan halatlar üzerinde kendilerini emniyete alan işçiler, 130 metre yüksekten aşağı bin bir güçlükle yavaş yavaş inerek binanın dış cephesini adeta pırıl pırıl yapıyor.

Binaya asılı halde işini yaparken İHA’ya konuşan ve 5 yıldır iple erişim teknisyenliği yaptığını söyleyen Yaşar Polat, “Endüstriyel alanda ulaşılması güç ve imkansız olan yerlerdeki işleri iple erişim imkanıyla yapıyoruz. Her işin kendine göre zorluğu var ama genelde hobisini işe çeviren arkadaşların yaptığı bir iş olduğu için zevkle yapıyoruz. Zor olmasına rağmen ekmek paramızı bu işten kazanmaya devam ediyoruz. Şu an yaklaşık 130 metre yükseklikte ve 25. kattayız. Aşağıya doğru silerek ineceğiz. Yaklaşık 3 saat, 4 saat ipte kalma süremiz oluyor. Oldukça rahatız aslında. Kemerlerimiz, ekipmanlarımız oldukça ergonomik. Bu sebeple çok da zorlanmıyoruz. Göründüğü kadar zor değil ama uzun süreçlerde biraz yıpratıcı. Bu işi oldukça profesyonel yapıldığı için rüzgar ve hava tahminlerini devamlı takip ediyoruz ve ona göre hareket ediyoruz. Soğuk çok fazla sorun yaratmıyor ancak rüzgar ve yağmurlu havalarda çalışmıyoruz” dedi.

Önerilen