Ankara'nın Meşhur Ayaş Domatesini Aşırı Yağışlar Vurdu

  • 6 yıl önce
Ankara’nın meşhur Ayaş domatesleri bu yıl yağmurların azizliğine uğradı. Domates üretiminde yaşanan düşüşü Ayaşlı domates üreticisi Cengiz Orman anlattı.

NetGazete YouTube Kanalına Abone Olmak İçin


Ankara’nın Ayaş İlçesinde yetişen meşhur Ayaş domateslerinde bu yıl azalma meydana geldi. Gözle görülen üretim farkını domates üreticisi Cengiz Orman değerlendirdi.

Orman, üretimde meydana gelen farklılığı şu sözlerle anlattı:
“Sekiz yaşımdan beri bu işle uğraşırım. Her sene çok güzeldi ama bu sene yağmurlardan dolayı randımanlı olmadı. Yüzde 90 verim kaybı var. Her sene yüz ton sattığım yerden bu sene beş ton satamadım. O yüzden de çok mağdurum, yapacak da bir şey yok. Bu sene böyle oldu. Seneye inşallah. Allah büyük. Bekliyoruz.”

“Çok az ürün var”
Geçen yıl yapılan üretimle bu yılı kıyaslamanın mümkün olmadığını belirten Orman, “Biz de zarardayız, Millet de zararda. Geçen sene bir liraya satıyorduk. Bu sene üç liraya satıyoruz ama faydası yok. 10 lira da olsa faydası yok, çok az ürün var” dedi.

Her sene gelen vatandaşların yine geldiğini ifade eden Orman, “Onlar da mağdur oluyor, biz de mağdur oluyoruz. Taleplerini karşılayamıyoruz, bir kısmı boş gidiyor” ifadesini kullandı.

Orman, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Geçen sene Kasım’ın 15’ine kadar domates sattım, eksiksiz. Bu sene Eylül’ün üçünde beşinde dükkanı kapatmak üzereyiz.”

Domates tarlasında karnı burnunda bir anne
Domates almak üzere Ayaş’ta bir tarlaya gelen karnı burnunda anne Semra Kolcu ise “En güzel domatesin Ayaş’ta olduğunu düşünüyorum. Pazarlarda ya da marketlerde bunu bulmak çok zor. Çünkü “Ayaş” adı altında farklı domatesler veriliyor ama o lezzeti tattığınızda ve alıştığınızda ayırt edebiliyorsunuz. Ben her sene salça için, konserve için Ayaş’a geliyorum. Bu yıl da yine, bu halimle hem çocuklarım için hem de kendim için yerinden almak istedim. O yüzden yine Ayaş’tayım” dedi.

Kolcu, “Geçtiğimiz dönemlerde öğleden sonra geliyorduk, daha yoğun oluyordu. Şimdi biraz daha az bir durumla karşılaştım ama saatle mi alakalı bilmiyorum” dedi.

Kolcu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir de domatesin bu sene biraz daha az olduğuna dair, sıcaklık, mantar gibi olaylardan bahsettiler. Bir mantar rahatsızlığı varmış. Yağışlar ve sıcaklardan dolayı mahsullerin çok verimli olmadığını söylediler. Raf dolulukları açısından geçen yıla oranla yüzde 60’larda bir fark gördüm.”

NetGazete Resmi Web Sitesi


NetGazete Sosyal Medya Adresleri





NetGazete Haber Yayın Akışı

Önerilen