Kundbypigen - Hvorfor ville min lillesøster være terrorist? - DR2 Dokumentar 14-05-2018

  • 6 years ago
Historien om Kundbypigen, der sidste år blev dømt for forsøg på terrorisme, er angiveligt også historien om den yderste konsekvens ved mangelfuld socialindsats overfor et barn, der har brug for hjælp.

Det mener eksperter, som over for Berlingske og DR vurderer det sandsynligt, at Kundbypigen ikke var endt i en terrorsag, hvis den ansvarlige kommune havde handlet mere konsekvent. Eksperterne udtaler sig på baggrund af bl.a. sagsakter, som DR2 Dokumentar er kommet i besiddelse af under produktionen af en dokumentarfilm om pigens liv, 'Kundbypigen - hvorfor ville min søster være terrorist?'.

Kommunens socialfaglige indsats over for dengang 15-årige Natascha, der siden er blevet kendt som Kundbypigen og dømt for forsøg på terrorisme, var mangelfuld og fejlbehæftet, erkender Holbæk Kommune.

Ifølge DR-dokumentaren svigter den socialfaglige indsats overfor den nu terrordømte pige, og ansvaret placeres hos Holbæk Kommune. Koncernchef Julie Becher erkender fejl fra kommunens side.

Ankestyrelsen kritiserede jer allerede i 2014 for ikke at have ordentligt undersøgt, om Nataschas mor var i stand til at tage sig af hende. Hvorfor gjorde I ikke det?

»Jeg skal ikke kunne sige, hvad årsagen er. Men jeg kan konstatere, at det ikke var godt nok, og at Ankestyrelsens kritik er fuldt berettiget.«

Natascha og hendes mor flyttede kortvarigt fra kommunen, men de vendte tilbage til Holdbæk i marts 2015, hvor I fik en såkaldt mellemkommunal underretning om, at familien var tilbage, og at pigen havde brug for hjælp. I et halvt tog I ikke kontakt til familien. Er det endnu en fejl fra jeres side?

»Ja, det er det. Når man får en mellemkommunal underretning, skal man selvfølgelig handle på den. Her skulle vores socialrådgiver have besøgt pigen og familien. Det er ikke godt nok, at vi ikke gjorde det.«

I får også kritik for, hvordan I håndterede situationen i november 2015, hvor Natascha blandt andet på sociale medier hyldede terrorangrebet i Paris, hvor 130 mennesker blev dræbt. 19. november sendte både hendes mor og en skolelærer så en indberetning til jer. En lektor med speciale i social- og børnesager vurderer, at pigen på det her tidspunkt burde være fjernet fra hjemmet hurtigst muligt for at få psykologhjælp. Hvad var jeres overvejelser, da I modtog underretningerne?

»Vi bliver stærkt bekymret, og vi tager med det samme fat i politiet og PET. De skal vurdere de sikkerhedsmæssige aspekter i sagen, mens vi går i gang med at vurdere, hvad der er den rigtige socialfaglige indsats her.«

Og så kom I frem til, at der ikke var behov for en nu-og-her-indsats?

»Vi arbejder ud fra de nationale retningslinjer, som går på, at man skal arbejde igennem de nærmeste tillidspersoner, og i det her tilfælde er det hendes tidligere lærer. https://www.b.dk/nationalt/holbaek-kommune-erkender-fejl-i-sag-om-kundbypigen-men-havde-det-foert-til-et

Partier kræver svar om Kundbypigen https://www.dr.dk/nyheder/indland/efter-kritik-partier-kraever-svar-om-kundbypigen