Eurogroup: «Λευκός καπνός» για αξιολόγηση και δόση

  • 7 years ago
Έπειτα από μήνες αδιεξόδων και στασιμότητας, το Eurogroup έβγαλε επιτέλους λευκό καπνό.

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της συμφώνησαν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αλλά μόνο μετά τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος.

«Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση. Πιστεύω πως πολλοί εξ ημών θεωρούν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν μια τελική έγκριση για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να υπάρχει απόλυτη σαφήνεια. Όμως είναι η δεύτερη καλύτερη λύση», δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρυνό Λε Μερ, ωστόσο, κατάφερε να προσθέσει στη συμφωνία την πρότασή του για ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του χρέους. Όπως επεσήμανε, «το καλό είναι εχθρός του καλύτερου. Αυτός ο μηχανισμός έγινε δεκτός από όλους. Δηλαδή, αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη, θα γίνει μια επανεκτίμηση των μέτρων για το ελληννικό χρέος».

Ικανοποιημένος και αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Έλληνας υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «με δεδομένες τις θυσίες της ελληνικής κυβέρνησης, τη γενική αποδοχή του εύρους του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος και τη σημαντική απώλεια εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών, κάποιοι θα έλεγαν πως αξίζαμε λίγο παραπάνω. Όμως αυτή είναι η συμφωνία και πιστεύω πως το κλειδί είναι το ότι βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ».

Η απεσταλμένη του euronews στο Λουξεμβούργο Έφη Κουτσοκώστα μεταδίδει:

«Ένα ακόμη θερμό επεισόδιο με επίκεντρο την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι αποφεύχθηκε. Αυτή η συμφωνία αποτελεί έναν μεγάλο συμβιβασμό, καθώς το μεγάλο θέμα του χρέους παραμένει εκκρεμότητα. Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωζώνη θα πρέπει να ξαναέρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το επόμενο καλοκαίρι με το τέλος του προγράμματος, ελπίζοντας ότι το χάσμα τους θα έχει γεφυρωθεί. Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα για να σταθεί στα πόδια της χρειάζεται γενναίες μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους».

Recommended