Diplomáciai vita Aleppóról: "Értelmetlen volt az amerikaiakkal való egyeztetés"

  • 7 years ago
Tovább folytatódnak a szíriai ellenzékkel az Aleppóban rekedt civilek evakuálásáról szóló tárgyalások Moszkva állítása szerint. Az orosz külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy az eddigi egyeztetés az Egyesült Államokkal értelmetlen volt.

– Tárgyalunk minden fegyveres csoporttal, kivéve az Iszlám Állammal és az an-Nuszrával, mert ezek szerepelnek a terroristák listáján. Tárgyalunk a térségbeli országokkal, köztük a török kollégákkal, akiknek szintén van kapcsolatuk a fegyveresekkel és a felfegyverzett ellenzékkel. Úgy vélem, ez a csatorna hatékonyabb lesz, mint az értelmetlen időhúzás volt az amerikai kollégákkal – fogalmazott Szergej Lavrov.

A szíriai kormányerők és más csoportok megpróbálják megakadályozni a civilek kimenekítéséről szóló megállapodást Ankara szerint.

– Úgy látjuk, hogy a rezsim és más csoportok is próbálják meggátolni ezt a helyzetet. Ott van Oroszország, Irán és az Irán által támogatott csoportok, valamint a szíriai rezsim. Senkinek sem kéne a másikat hibáztatnia, amikor humanitárius kérdésről van szó – mondta a török külügyminiszter.

Moszkva és Ankara kidolgozott egy fegyverszüneti megállapodást. A civilek kimenekítése Aleppó keleti részéről szerda reggel kezdődött volna el, de a szíriai kormányerők újrakezdték a bombázást.

Recommended