«Ο ληστής με το ουίσκι»: Ουγγρική ταινία για τον διάσημο ληστή τραπεζών

  • 8 years ago
«Ο ληστής με το ουίσκι» αποτυπώνει την αληθινή ιστορία του Ατίλα Άμπρους, που έγινε διάσημος στην Ουγγαρία, τη δεκαετία του ’90, καθώς έκανε μια σειρά από 30 ληστείες στη Βουδαπέστη, αλλά και στα περίχωρα, στις οποίες όμως κανείς πολίτης δεν τραυματίστηκε. Τον αποκαλούσαν ληστή με το ουίσκι, γιατί πριν κάνει τη ληστεία, έπινε μερικά ποτήρια ουίσκι, σε γειτονικά με την τράπεζα μπαρ.

Τώρα γυρίζεται μια ταινία για τη ζωή και τη δράση του. Ο ίδιος τι πιστεύει που θα δει τη ζωή του στη μεγάλη οθόνη;

«Αισθανόμουν λίγο αμήχανα, όταν έβλεπα τις σκηνές της ταινίας, γιατί δεν ήμουν καθόλου επιθετικός, όταν λήστευα τις τράπεζες. Στην αρχή ήμουν πολύ ευγενικός, αλλά αργότερα συνειδητοποίησα, ότι πρέπει να δείχνεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, για να είσαι καλός ληστής. Ο ηθοποιός που με υποδύεται, ο Μπέντσε, το αποδίδει όλο αυτό τέλεια στο φιλμ».

Καθώς ο ληστής με το ουίσκι δεν είχε πειράξει ποτέ κανένα, η κοινή γνώμη δεν είχε αντιδράσει αρνητικά στη δράση του. Αντίθετα τον υποστήριζε. Ο Μπέντσε Σαλάι, ο ηθοποιός που τον υποδύεται αναφέρεται στο χαρακτήρα του Άμπρους:

«Δεν παίζω το ρόλο ενός απλού ληστή τραπέζης, αλλά του Ατίλα Άμπρους. Είχε μια πολύ σύνθετη και πληθωρική προσωπικότητα. Είχα και εγώ δύσκολες στιγμές στη ζωή μου, άρα καταλαβαίνω ότι μερικές φορές, ζούμε καταστάσεις που μπορούν να μας καταστρέψουν. Αλλά ο Αττίλα Άμπρους ήταν αρκετά δυνατός για να αντέξει οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση ή κρίση. Για παράδειγμα πέρασε 12 χρόνια στη φυλακή, αλλά σήμερα είναι έξω και εργάζεται. Όταν του μιλάς σήμερα, δεν έχεις καμιά στιγμή την αίσθηση ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν στη φυλακή».

Πολλοί Ούγγροι θυμούνται τη θεαματική απόδρασή του από τη φυλακή. Ο Άμπρους έφτιαξε ένα αυτοσχέδιο σχοινί για να κατέβει από τον 7ο όροφο, που βρισκόταν το κελί του, αλλά επειδή δεν έφτανε μέχρι κάτω, αναγκάστηκε να πηδήξει από ύψος 8 μέτρων για να βρεθεί στο δρόμο.

Ο Άμπρους γεννήθηκε στην ουγγρική Τρανσυλβανία και είχε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Η μητέρα του τον εγκατέλειψε. Τον μεγάλωσε η γιαγιά του. Όταν αυτή έφυγε από τη ζωή, ο νεαρός άρχισε να κάνει μικροπλοπές.

Στη συνέχεια έγινε παίκτης του χόκεϊ στον πάγο. Οι συμπαίκτες του τον βοηθούσαν στις παραβατικές του πράξεις. Τις περισσότερες φορές όμως λήστευε μόνος του τις τράπεζες. Ο σκηνοθέτης του φιλμ, Νιμρόντ Αντάλ αρνείται να τον κρίνει:

«Στη ζωή μου, δεν κρίνω κανένα, γιατί κι εγώ έχω κάνει πολλά λάθη. Και θα κάνω και στο μέλλον. Έτσι λοιπόν τον αντιμετώπισα ως έναν άνθρωπο, που είχε δύσκολη παιδική ηλικία. Ήταν μόλις 1,5 έτους, όταν τον εγκατέλειψε η μάνα του. Ήταν 10 ετών όταν πέθανε η γιαγιά του. Το ότι έζησε δύσκολα, δεν είναι δικαιολογία για όλες τις ληστείες και τις παράνομες πράξεις του, αλλά πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη, πώς ήταν τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου».

Η σύγκρουση των αυτοκινήτων ήταν μία από τις λίγες σκηνές που ο πρωταγωνιστής της ταινίας αντικαταστάθηκε από κασκαντέρ:

«Όταν ξεκινά η συγκεκριμένη σκηνή με το αυτοκίνητο, πρέπει να είσαι πολύ συγκεντρωμένος. Πολλά μπορού

Recommended