Η Μ. Βρετανία στη μετά Brexit εποχή

  • 8 years ago
Βρισκόμαστε στην King Street, μία πολυσύχναστη περιοχή στο κέντρο του Λονδίνου. Εδώ ζουν πολλοί Πολωνοί. Για το Πολωνικό ντελικατέσεν που λειτουργεί εδώ, είναι μία μέρα με πολύ δουλειά. Φρέσκα προϊόντα από την Πολωνία μόλις έφτασαν στο κατάστημα.

Λίγο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, Άγγλοι εξτρεμιστές μπήκαν στο μαγαζί. Ζήτησαν από τους ιδιοκτήτες να φύγουν από τη χώρα και τους προσέβαλαν. Από τότε, η αστυνομία περνάει καθημερινά από το κατάστημα του Μιρέκ και της Ιζαμπέλα, προκειμένου να νιώθουν ασφαλείς.

Το κατάστημα λειτουργεί δύο χρόνια. Η Ιζαμπέλα δεν άλλαξε τις τιμές των προϊόντων, παρότι όπως μας εξηγεί, το Brexit έριξε τη στερλίνα. Αυτό συνεπάγεται την άνοδο των τιμών των προϊόντων που εισάγονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό όμως που πονάει περισσότερο είναι η αλλαγή στην καθημερινή ζωή μετά το δημοψήφισμα.

H Ιζαμπέλα μας είπε:
«Αυτή τη στιγμή δεν είναι πολύ ευχάριστο να είσαι εδώ. Αισθανόμαστε ότι οι Βρετανοί δεν μας θέλουν. Είναι μία παράξενη κατάσταση. Από την άλλη όλοι φοβούνται. Συνέβη κάτι το αστείο. Είχαμε κάτι πελάτες, λίγο υπερόπτες. Είπαν θέλουμε να φύγουμε από την ΕΕ, γιατί δεν θέλουμε τους μετανάστες εδώ. Λίγα λεπτά αργότερα όμως είπαν, έχω κάποιον που μου καθαρίζει και είναι από την Πολωνία και κάποιον που φροντίζει τα παιδιά μου. Οπότε εάν δεν μας θέλετε εδώ, ποιος θα κάνει αυτές τις δουλειές για εσάς; Είναι θέμα κοινής λογικής.»

Από την ημέρα που διεξήχθη το δημοψήφισμα για το Brexit, τα εγκλήματα μίσους έχουν αυξηθεί. Η Ιζαμπέλα δεν θα κάνει αίτηση για Βρετανικό διαβατήριο. Εάν η κατάσταση γίνει χειρότερη, σκέφτεται να μεταφέρει την επιχείρηση της σε κάποια άλλη ευρωπαική χώρα, ή να επιστρέψει στην Πολωνία.

Όταν η Πολωνία έγινε μέλος της ΕΕ, η Βρετανική κυβέρνηση δεν θέσπισε κάποια μεταβατική περίοδο για τους Πολωνούς μετανάστες. Για το λόγο αυτό συγκρίνοντας το 2004 με το 2015, ο αριθμός των Πολωνών που ήρθαν στη Μ. Βρετανία, πολλαπλασιάστηκε επί 8.

Πάμε στο Lewisham – μία ανάμεικτη γειτονιά στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Εδώ συναντάμε την Μόνικα Νάουροντ. Είναι μάνατζερ από την Πολωνία και ζει στο Λονδίνο από το 2005.
Έχει αποφασίσει ότι θέλει να πάρει Βρετανικό διαβατήριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Η Μόνικα είναι μία προσγειωμένη γυναίκα. Της αρέσουν τα μιούζικαλ και να περνάει καλά με φίλους. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όμως επισκιάζει την αισιοδοξία της.

«Η κατάσταση με το Brexit με κάνει να ανησυχώ λίγο, εξαιτίας της ρευστότητας που θα επικρατήσει. Θα μου επιτραπεί να μείνω; Έχω ένα δάνειο. Τι θα γίνει με αυτό; Θα με αναγκάσουν να πουλήσω το διαμέρισμα και να γυρίσω πίσω; Δεν ξέρω,» μας είπε η Μόνικα Γουάντα.

Για να πάρει κανείς Βρετανική υπηκοότητα πρέπει να συγκεντρώσει αρκετά έγγραφα. Η Μόνικα περνάει ατέλειωτες ώρες συγκεντρώνοντας τα. Πρέπει μεταξύ άλλων να αποδείξει ότι τα τελευταία 5 χρόνια δεν πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός Μ. Βρετανίας.

Η Μόνικα πρόσθεσε:
“Πρέπει να καταγράψω τις ακριβείς ημερομηνίες, πότε έφυγα για διακοπές στην Ισπανία, την Ιταλία κτλ.

Recommended