Onthulling 'Jonge Vrede' - 'Vredesbank' / Rotterdam Heijplaat 2015

  • 9 jaar geleden
Jonge Vrede presenteert de Vredesbank Heijplaat...
In het jaar dat Heijplaat 100 jaar bestaat en v.m. duikbootkapitein en oud-premier Piet de Jong, medewerker aan 'Heijplaat in verzet' 100 jaar is geworden, presenteert ‘Jonge Vrede’ de 'Vredesbank' Ontwerpster Eliza Helmond tekende letterlijk voor het ontwerp waaraan tientallen tekeningen door de leerlingen van obs de Klaver Heijplaat gemaakte tekeningen ten grondslag lagen.

De Vredesbank is een voorbeeld van bewonersparticipatie; de kinderen maakten de tekeningen voor het uiteindelijke ontwerp waarna zij, samen met ouders en buurtgenoten in de door Woonbron beschikbaar gestelde v.m. brandweerkazerne met duizenden kleine mozaïeksteentjes de grijze betonnen bank ‘stoffeerden’.

De onthulling van de Vredesbank in het naar verzetsman Henk Huisman vernoemde plantsoen sluit een periode van bijna 6 jaar 'Jonge Vrede' af. In 2010 werd gestart met de opzet van het project dat in samenwerking met directeur Harry Waard van obs de Klaver en Herman Post en Wil Mangelsdorf van het 4 mei comité en het Archief Historisch Heijplaat werd opgezet. Vijf jaar lang werden de leerlingen van de Klaver nauw betrokken bij 'Jonge Vrede'. Verhalenman Nico Prins 'verhaalde' over de oorlog van hun opa's en oma's, verscheen het door Jean Philippe van der Zwaluw en Joop van der Hor geschreven drie-luik 'Heijplaat in oorlog, vrede en verzet', hielden minister Plasterk, burgemeester Aboutaleb en deelraadsvoorzitter Ed Goverde het boek ten doop, kwam er een eigen door de leerlingen gemaakte 'verzet je niet tegen de vredekrant' uit, schreef zanger Stef Bos een gedicht en maakte zilveren camera winnaar Jerry Lampen samen met zijn neef Rob Lampen foto's voor boek III, werd de jaarlijkse 4 mei herdenking nieuw leven ingeblazen, kreeg het verzetsmonument een vaste plaats, werd een stuk grond aan de Heysekade met dank aan Maike Akkers van het Havenbedrijf en de Straatnamencommissie omgedoopt in het Henk Huismanplantsoen en brachten de leerlingen van de Klaver een bezoek aan het Anne Frankhuis.

Op donderdag 12 november om 15.00 uur werd de 'Vredesbank' onthuld. Hieraan werkten, behalve leerlingen en leerkrachten van obs de Klaver en het comité herdenking 4 mei, ook veteranen, mariniers, de politie en de gebiedscommissie Charlois mee. De Vredesbank is mede mogelijk gemaakt door een donatie van de voormalige deelgemeente Charlois en het door de auteurs van 'Heijplaat in Verzet' opgezette fonds 'Jonge Vrede'.