Çocuklarımızın Dilinden Peygamber Efendimiz Muhammed sallallahü aleyhi ve sellem

  • 9 yıl önce
Peygamberimiz'i (s.a.s) çocuklara nasıl anlatmalı?
"Çocuklara Peygamberimiz'i (S.A.S.) nasıl tanıtmalı?" diye sorduğumuz ilahiyatçılar, psikologlar, yazarlar; O'nu hikâyelerle tanıtmanın önemine değiniyor. Çocuk, hayal gücüne seslenen hikâyelerle hem rahatlıyor, hem O'nu tanıyor. O'nun bütün yaratılanlara karşı sevgisi, sıkıntılar karşısındaki sabrı, güzel ahlakı, erdemli tavırları bir film gibi canlanıyor gözünde. Ve zamanla hayatına düstur edineceği örneklere dönüşüyor.
Mehmet Emin Ay (İlahiyatçı-yazar):
Çocuklara Peygamberimiz'i (S.A.S.) öğretmeye konuşma çağıyla birlikte, soru-cevap metoduyla başlanabilir. İlk zamanlar "Kimin ümmetisin?" sorusunun cevabı, kuru taklitten ibaretken, özellikle 3-4 yaşlarında, hikâye ve masallara ilgi duyulan çağda anlam kazanarak "Hz. Muhammed"(S.A.S.) cevabı, hakkında bazı şeyler bilinebilen şahsiyet haline gelir.
Reşit Haylamaz (İlahiyatçı-yazar): Dikkat ve ilgisini çekebildiğimiz ölçüde her yaştaki çocuğa din adına bir şeyler öğretilebilir ve Efendimiz(S.A.S.) anlatılabilir. Önemli olan bizim bu konulardaki hassasiyetimiz. Dünyaya geldiği andan itibaren ihtiyaç duyduğu gıdayı hangi hassasiyetle veriyorsak onun ruh dünyasını şekillendirecek, duygularını besleyecek ve şuuraltını oluşturacak bilgileri de aynı titizlikle ve bünyesinin kaldıracağı ölçüde vermek gerektiği kanaatindeyim.
Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Hz. Peygamber'in(S.A.S.) çocuklara sevgisinin örneklerle verilebileceğini söylüyor. Peygamber'in (S.A.S.) çocukluğu nasıl geçmiştir? Bunları anlatmak, çocuklarda Peygamber (S.A.S.) sevgisinin pekişmesi bakımından faydalı. Sonra Kur'an'da ismi ve hikâyeleri geçen peygamberler de anlatılabilir. Hz. İbrahim ve Hz. İsmail'in başından geçenler, Hz. Yusuf'un ibretli kıssası... Bunlar, çocukların kavrayış seviyelerine uygun anlatıldığı takdirde, peygamberlere iman öğretiminde istifade edilebilecek kaynaklar Mehmet Emin Ay'a göre. Reşit Haylamaz ise Peygamberimiz'i (S.A.S.) anlatan, çocuklara yönelik kaynaklara değiniyor. Ona göre bu kaynaklar çeşitlendirilerek çoğaltılmalı. Haylamaz, "Kitap ve derginin olmadığı dönemlerde yetişen çocukların bıraktıkları izlere bakıldığında, bu kaynakların her şey olmadığı görülmektedir. Elbette bu, mevcut kaynakları küçümsemek anlamına gelmiyor; benim maksadım, çocuğun etrafında yer alan insanlardaki temsil ağırlığıdır. Din söz konusu olduğunda veya Efendimiz'in (S.A.S.) adı geçtiğinde sergilenen duruş, çocuk için her türlü malzemeden daha değerlidir." diyor.

Önerilen