Küresel ısınmanın felaket etkileri hızla yaklaşıyor

  • 10 yıl önce
Çin’in Kansu eyaleti ülkenin en yeşil alanlarından biriyken hızlanan küresel ısınmayla çöl haline geldi.
BM tarafından düzenlenen İklim Değişikliği Paneli bugüne kadar küresel ısınma konusunda yayınlanan en kapsamlı raporu kamuoyuyla paylaşarak bu konuda oldukça karamsar bir portre çizdi.

Hızla artan küresel ısınma ve iklim değişikliği, karbon emisyonlarının insanlık tarihinde en yüksek noktaya ulaştığını gözler önüne serdi. Dünya genelinde ortalama sıcaklık 1880 ve 2012 yılları arasında 0,85 derece artarak küresel ısınmaya karşı zamanın daraldığını gösterdi. Atmosferdeki sera gazı konsantrasyonları 800 bin yıldan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

İklim Değişikliği Panel’i başkanı Dr Rajendra Pachauri : “Şu an için elimizden pek bir şey gelmiyor. Eylem alanımız çok dar. Küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altına düşürmek için karbon emisyonlarını azaltmamız lazım. Zamanımız çok daraldı.” dedi.

Küresel alandaki sıcaklık artışının 2 derecenin altında tutulabilmesi için küresel karbon emisyonlarının 2010 ve 2050 yılları arasında yüzde 40-70 arasında düşmesi gerekiyor. Rapor aynı zamanda 2100 yılında fosil kaynaklı yakıtların tamamen terk edilmesi gerektiğinin de altını çiziyor.

Uzmanlara göre ekonomik büyüme durdurulmadan fosil enerjilerin yerine yenilenebilir kaynak kullanmak mümkün. Ancak dev petrol şirketleri için bu durum pek de mümkün görünmüyor. Kanada’nın Alberta eyaletinde Amerika Birleşik Devletleri’nden geçip Meksika Körfezi’ne kadar uzanan bir boru hattı inşa edilmek isteniyor.

ABD’de yapımı tartışmalı projelerden biri olan bu boru hattının Nebraska eyaletinde bulunan çiftliklerden geçmesi söz konusu. Başkan Barack Obama ise projeyi imzalama konusunda tereddütlü. Zira birçok çiftçi topraklarını satmaya yanaşmıyor.

Bölge çiftçilerinden Meghan ve Rick Hammond 6 yıldan bu yana yapılan kazançlı tekliflere karşı direnmeye çalışıyor.

Önerilen