Sosyal ağ devrimi Facebook

  • 10 yıl önce
‘Bana durumunu söyle, kim olduğunu söyleyeyim.’ İşte 10 yıldır 1.2 milyar kişinin hayatının büyük bir bölümünü işgal eden sosyal ağ Facebook’un anahtar cümlesi. Psikoterapistler için ise uçsuz bucaksız bir çalışma alanı. Zira, “Eve dönerken arkamdan iki defa kornaya basıldı ve laf atıldı. Bana bakacaklar diye az kaldı kaza yapıyorlardı. Bazen erkeklerden gerçekten nefret ediyorum.” gibi narsist mesajların yanı sıra “Bugün çok önemli bir gün olabilir” diyerek dikkatleri üzerine çekmek isteyen yalnızlar ya da kendini beğenmişler karşınıza çıkabilir.

Uzmanlara göre ise sosyal ağın bu şekilde kullanılması hiç de şaşırtıcı değil:

“Kendimizi topluma kabul ettirme ve olumlu yorumlar alma arzusu ile ortak şekilde hareket ediyoruz. Burada yorum yapma ve beğenme gibi uygulamalar akla geliyor. Bazı şeyleri özellikle Facebook’ta anlık olarak yorumlar almak ve övülmek için yaptık. Ama bu hiç sağlıklı değil.”

10 yılda Facebook kullanımı adeta evrimden geçti. Sosyal site, “FB’de hayatınız” adlı bir uygulamayı kullanıcılarına hediye etti. Site, gençlerin buluştuğu virtüel bir alandan her şeyi kaydeden geniş bir paylaşım ağına dönüştü:

“Şu anda Facebook sizin ajandanız ve fotoğraf galeriniz olmuş durumda. Galerinizden elde ettiği fotoğrafları istediğiniz takdirde tüm ailenizin fotoğrafları ile birleştirebiliyor. İlkokula beraber giden kişiler çocukluklarından kalma fotoğraflarını bulabiliyor. Bu şekilde sosyal hayatımızdan ve ailemizin tarihinden gelen fotoğrafları barındıran bir kütüphane haline geldi.”

Fakat site sadece bir fotoğraf galerisi olmakla kalmayıp, tüm hislerin ve özel hayatın paylaşıldığı bir yer haline de geldi. Yani bilgi alanında büyük bir devrim yaşandı. Uygulanan sansürler de bu şekilde aşılmış oldu.

“Vatandaşlık gazeteciliği 2011’de adeta patladı. Facebook ve Twitter burada baş rolleri oynadı. İnsanlar basın organlarından ulaşamadıkları bilgilere bu iki yolu kullanarak erişti.”

Öte yandan sosyal ağın kullanıcı kitlesindeki yaş oranının da hızla arttığı görülüyor. Başka sitelere doğru gençlerde bir göç yaşanıyor. Gençlerin yerini ise bu kullanıcıların anneleri, babaları hatta dedeleri alıyor.

Önerilen